8.22.2016

Cuminţenia pământului

 Duminica viitoare, la Arad, pe malul Mureşului voi fi prezent la o acţiune de strângere de fonduri iniţiată de Primăria Arad şi Centrul de Voluntariar Judeţean Arad.
Banii vor merge la Fondul Naţional pentru achiziţionarea faimoasei oprere a lui Brâncuşi.
Cam sec anunţul, dar în spatele său se ascunde mult saft şi inima plină a bănăţenilor pentru un act altruist.
Deci voi fi la Arad alături de o echipă de voluntari în frunte cu bunul meu ortac Joszef Frederik pe care îl vedeţi scrupulos şi atent în poza de mai jos, meremetisind la un cătlan plin ochi cu fasole şi afumături.
Dinţar de meserie (adică stomatolog) Joszef este un împătimit al bucătăriei şi ortacul meu de gătit urieşesc.
Fiindcă asta o să facem o să pregătim cam 2.000 de porţii de papricaş de porc, 500 de porţii de varză cu carne şi chimion şi un ceaun pântecos de găluşte de făină albă fierte în zeamă de oase, drept garnitură.
Şi din drag de voi, am să vă dau reţetele bunătăţilor pe care le vom prepara, ca să vă îndestulaţi poftele.
Şi dacă sunteţi prin împrejurul Aradului, veniţi Duminică la amiază- zi şi mai spre înserat în zăvoiul de la Mureş, să vă îndestulaţi din ceaunele mele şi să legănaţi în clipocit de apă şi viers de muzică bună. Şi acum reţetele:


Papricaşul

Taie un kil de ceapă solzişori, freacă-l cu sare şi piper, nu prea mult, lasă-l să stoarcă zeama şi aruncă-l la călit în untură de porc sau ulei, împreună cu jumătate de kilogram de ardei gras tăiat fir de păr.
Când prinde luciu ceapa, azvârle acolo şi un kil de carne de porc (spata e cea mai bună) tăiată cubuleţe potrivite, cât jumătate de cutie de chibrituri (noi bănăţenii le zicem răipelţuri).
Când începe şi carnea să prindă rumeneală uşoară, adaugă un kilogram de roşii date pe răzătoarea cu ochiuri mari, adaugă o linguriţă de boabe de piper, trei foi de dafin, o crenguţă de cimbru verde sau un praf de cimbru uscat, mai toarnă un pahar de vin alb demisec (restul până la kil poţi să îl bei priveghind papricaşul) şi lasă fiertura să ostoiască la foc molcom, preţ de un ceas.
Între timp freacă o lingură vârguită de boia dulce, un sfert de linguriţă de boia iute, cu cinci linguri de ulei de cel bun, să îţi iasă o pastă vârtoasă şi omogenă. Acesta este caşul de paprica, de la care vine numele mâncării.
Şi caşul acesta trage-l la tigăiţă jumătate de minut şi pune-l în papricaş să  clocotească cinci minute. Gata mâncarea, poţi să o pui pe masă cu orice garnitură (orez, paste făinoase, coleaşă vârtoasă adică mămăligă ) dar eu am ales mai nobil şi simandicos găluşchiţe nemţeşti de făină albă !!!

Găluştele

Freacă într-un castron 200 de grame de făină albă, o lingură de ulei, una de unt, un ou şi un pahar de apă minerală, până îşi iese un aluat ca de clătite, doar mai gros niţel.
Şi rupe găluşte mici cu marginea lingurii şi aruncă-le să fiarbă într-o oală cu supă de oase ori de legume, lăsându-le la aburit câteva minute după ce s-au ridicat deasupra şi ai stins clocotul oalei cu o cană de apă rece.
Aceste găluşte sunt universale şi se pot da garnitură la enşpe feluri de mâncare şi chiar sunt mâncabile ca fel de sine stătător, îmbăiate în unt sărat şi aromatizat, tăvălite prin ceapă călită, presărate cu brânză, sos de soia, sos de roşii, jiu de la friptură şi câte şi mai câte. 
Cu paricaş sunt o nebunie iar sora lor de cruce este:

Varza călită cu carne

Ia o varză mare, tai- o ca pe tăiţeii laţi, freac-o bine cu sare şi piper şi arunc-o în untură încinsă să se călească. Mai adaugă acolo ceapă tăiată mărunt, felii de roşii, sare, piper, chimion din belşug, seminţe de mărar şi dafin şi lasă să prindă culoare aurie.  Tot acolo mai adaugi bucăţele de carne de porc, câtă ai (cu cât mai multă, cu cât mai bine. Mai toarnă oarece vin alb, bulion după pricepere şi gust şi lasă să se înăbuşe bine ca să fie varza moale iar carnea să se piardă în fiertură.
Şi ce să mai zic, spor la treabă şi poftă mare, vă aştept la Arad să ne facem de cap.


Niciun comentariu: