9.22.2016

Crumpei cu şeapă şî găluşte rupce-n gegice

Săraca tigaie a mea în "pielea goală", până să aduc eu apratul de făcut potrele, atât a mai rămas pe fundul ei, că n-am fost cu băgare de seamă şi mâncăii de profesie au dat iama în ea cum dădeau pe vremuri turcii în grânare.
Era vârfuită şi cu moţ, dar bine că mi-a rămas măcar reţeta...
Să nu vă sperie titlul postării, este vorba de cartofi cu ceapă călită şi găluşte ceva mai speciale din făină albă, o mâncare plină de robusteţe şi de saft, foarte des întâlnită în Banat şi la unguri şi la români, sârbi ori nemţi. Numai în restaurante nu o afli, că dacă s-ar afla ce bine ar prii şi consumatorului de rând dar şi restauratorului, fiindcă e un produs bun, sănătos, gustos până peste poate şi ieftin ca o bragă turcească, fiindcă tot am adus vorba de turci...

Cartofi cu ceapă şi găluşte rupte între degete

Să iei un kilogram de cartofi galbeni, untoşi, să îi cureţi frumos, să îi speli şi după aceea să îi tai după cum ţi-e pofta, fie rondele, fie cubuleţe cât sfârcul degetului. Şi cartofii să îi fierbi în apă cu sare şi puţin chimion, ca să fie moi şi pufoşi. Şi îi scoţi din apa în care au fiert şi acolo urmează să fierbi găluştele pe care le întocmeşti aşa: Frămânţi un aluat de tăiţei, punând la fiecare sută de grame de făină albă un ou şi un vârf de cuţit de sare. Mai adaugă dacă ai la îndemână şi puţină nucuşoară, cât ai prinde între buricele degetelor.
Iar aluatul frământat vine întins pe planşetă cu sucitorul în strat gros de un centimetru. Iar foaia de aluat se taie în panglici lungi şi cu lăţimea de două degete.
Şi iei fiecare panglică de aluat şi cu degetele rupi petecuţ după petecuţ şi asvârli petecele care nu sunt mai mari decât moneda de cincizeci de bani, în oala care clocoteşte.
Patru minute să fiarbă găluştele şi încă cinci să stea la aburit şi umflat.
Acum ai găluşte, ai cartofi fierţi.
E rândul să ti câteva cepe mari în solzişori subţiri şi să le pui la călit într- o tigaie încăpătoare, cu o lingură de unt şi trei linguri de ulei.
De la început să picuri un pahar de apă peste ceapă, astfel ca mai întâi să se dunstuie şi să se înmoaie în aburi şi abia mai apoi să se rumenească la foc moale. Când a scăzut apa, adaugă sare şi piper după gust, o linguriţă de zahăr şi una de miere şi amestecă ceapa omogen şi constant ca să se caramelizeze. 
Nu mia rămâne decât să adaugi cartofii, găluştele, o foaie de dafin, un strop de cimbru, un polonic din apa în care au fiert cartofii şi găluştele precum şi o lingură de pastă de ardei şi să mai dinstui toate astea cinci minute dimpreună, amestecându-le bine de tot să se împreune gusturile.
Să vă mai spun ce bună mâncare îţi iese, însoţită de niscaiva murături şi un vin sec de la mama lui?
N-are rost, martoră îmi e tigaia...

Niciun comentariu: