1.17.2017

Marţea vaselor

Petrecerea în Banat ţinea de obşte trei zile, dar nu aşa în joacă ci cu osârdie şi seriozitate.
Era o vorbă: "beţi şi mâncaţi, să nu îmi lăsaţi răul în casă".
Iar noi nemernici şi hulpavi rădeam tot, secam tot şi ne înfundam burdihanele, de parcă ar fi venit sfârşitul lunii.
Şi după ce luni pe înserate- lea plecam noi mosafirii pe la casele noastre, pe trei- cinci cărări, rămâneau gazdele să îşi tragă sufletele, să mai rânduie în urma noastră, apoi cădeau răstignite la odihnă, somn greu fără vise.
Iar marţea era ziua de dârjală, adică toate vasele de trebuinţă petrecerii, trebuiau şpurluite, adecă frecate cu leşie, spălate, limpezite şi puse în rând la locul lor, pentru următoarea petrecere, fie că era nuntă, botez, zi de naştere, onomastică, crăciun, paşte, rugă, negeie ori ceva orice- altceva.
Şi primea ziua aceasta numele de marţea vaselor.
Număra gospodina- şefă blidele sparte ori ciobite pe la margini, tacâmurile furate ori pierdute, hotăra ce se aruncă, ce mai trebuie cumpărat, iar mai apoi îşi sufulca mânecile şi se apuca de corvoadă.
Ehehe!!! ce vremuri, belşugul era ceva firesc, nu exista casă de Bănăţan sărăntoacă, până şi marţea vaselor se încheia cu un chef de bucurie, că a izbândit petrecerea şi că toată lumea a plecat îndestulată şi mulţumită.
Deci se scoteau tacâmuri de zi cu zi, păhăruţe mici, o bocală de sticlă şi iute- iute se încropea o cină uşoară stropită cu udătură puţină, ca să poată oamenii osteniţi să viseze între dune după marţea vaselor.
Iară din copilărie îmi aduc aminte de cum încheiam noi marţea vaselor cinând pită friptă cu ou şi salată din murături ori legume oţetite.
Baţi câteva ouă într-un blid, adaugi piper, brânză rasă, boia, alegi felii de pâine rămase de la chef, mai uscate ele şi cronţănitoare, le treci prin lapte, le înmoi în oul bătut şi le frigi iute în untură fierbinte din cantă, numai cât să prindă rumeneală.
Şi peste ele ungi firişoare de hrean din borcan, ori mujdei de usturoi, mai pui alături o trochiţă cu murături , o răchie înainte şi un vin dulcişor după şi gata.
Ufff! s-a dus şi marţea spălată a vaselor.

Niciun comentariu: