11.18.2017

REȚETE CU OUA


                                                               

                                                                                REȚETE CU OUĂ

Găigană ca în Banat

Să cureţi două cepe şi tăiate mărunt, să le arunci într-o tigaie cu trei linguri de untură încinsă. Mai adugă un ardei gras, o roşie spintecată şi curăţată de pieliţe, stropeşte simplu cu sare şi piper şi lasă compoziţia să se călească uşor.
Adaugă o jumătate de cană de apă, pune capac şi lasă să clocotească până scade fiertura. Acum adaugă trei ouă bătute cu două linguri de smântână, şi amestecând iute, fă găigană să fie moale ca o pastă şi mintenaş răstoarn-o în farfurie lângă mămăligă fierbinte. Deasupra presară mult pătrunjel verde tocat mărunt şi dă-i obraz cu boia de ardei. Dar înainte îţi trebuie o ţuică de prună curată, străvezie în inima ei şi gu aromă de sâmbure.

Caigana oltenească

Taie rondele o tulpină de praz, un ardei kapia, două roşii pe care le cureţi de pieliţe şi de seminţe, un ardei iute şi câteva tulpiniţe de ceapă verde. Pe toate stropeşte-le cu cinci linguri de ulei, sare, piper, cimbru şi lasă-le să se odihnească amestecate zece minute.
Apoi căleşte-le în tigaie la foc iute şi când încep să prindă culoare iar roşia lasă zeamă, stinge-le cu  apă clocotită şi adaugă patru ouă, pe rând. Trebuie să se facă în tigaie un rumeguş auriu plin de culorile legumelor. Această caigana se pune movilă în farfurie cu telemea felii lângă şi însoţită de o salată oţetită cu de toate, ca să meargă vinul de butuc.

Scrob muntenesc

Bate trei ouă într-un castronaş cu patru linguri de unt topit, un praf de sare şi unul de piper, adaugă  două linguri de caşcaval ras fin, patru linguri de lapte şi pune totul la prăjit în tigaia puternic încinsă, amestecând mereu. Obţii gogoloaie aurii cu o uşoară rumeneală, pe care le serveşti cu pâine prăjită şi o cană de lapte fierbinte alături. Această mâncare de mic dejun nu suferă băuturi beţive lângă ea.

Scrob cu telemea

Îţi trebuie 100 de grame de telemea stoarsă de must şi mărunţită la cuţit. Pe ea o pui în tigaie cu o linguriţă de unt şi o lingură de ulei. Trebuie să prindă telemeaua a se întinde ca o peltea şi atunci sparge desupra trei ouă. Şi mestecă vârtos să se facă scrob cu şuviţe. Sare să nu pui , nici piper ci numai nişte boia deasupra când o pui în farfurie, iar lângă să ai ceapă spartă în pumn şi frecată cu sare şi miez proaspăt de pâine. Iar un vin care să însoţească minunea asta, este un sec alb din podgoriile dobrogene, ori o roşioară cu damf de sâmbure.
  
Scrijele de ou

Fă omletă simplă din trei ouă şi dacă s-a răcit, pune-o pe planşeta de lemn şi tai-o ca pe tăiţeii cei laţi. Pudreaz-o cu sare, piper şi cimbru, mai dă-i şi o faţă de boia dulce, şi aruncă din nou scrijelele într-o tigaie în care s-au încins două linguri de unt. Adaugă verdeaţă tăiată fin, adică pătrunjel şi mărar, şi răstoarnă scrijelele peste o moviliţă de mămăligă cu gaură în mijloc. Mai stropeşte cu nişte smântână şi presară brânză de burduf. Poftă hulpavă se cuvine la scrijeaua asta şi un vin de la beci rozaliu şi cu aromă de piersică în sânul său. 

Omletă simplă

Bate două ouă într-un castronaş cu o lingură de lapte rece, sare şi piper. Toarnă compoziţia într-o tigaie bine încinsă, pe care aţi uns-o cu pensula înmuiată în ulei. Se roteşte compoziţia cu tigaia, pentru a se aşeza într-un strat uniform. Se prăjeşte pe o singură parte în varianta franţuzească, desupra rămânând cremoasă. În varianta americană se prăjeşte pe amândouă părţile ca o clătită, în acest caz fiind garnisită în farfurie cu adaosuri de legume, carne de pui, sosuri, ori ketchup. Se poate face omletă numai din albuşuri  (de la patru ouă), numai din gălbenuşuri amestecate cu cantitate dublă de lapte, se pot introduce în compoziţie tot felul de legume tăiate fin – ardei, ceapă, praz, ciuperci, afumături de porc- cârnăciori, costiţă, kaiser, jambon, ficăţei de pasăre, brânzeturi, măsline.

Omletă pufoasă

Bate trei albuşuri cu sare până se fac zăpadă, amestecă-le cu gălbenuşurile frecate cu sare, piper, boia şi trei linguri de unt topit. Pune-le într-o soteuză băgată în bain mare şi amestecându-le mereu, găteşte-le până cresc şi devin cremoase. Aşază-le în farfurie pe felii de pâine prăjită, şi costiţă trasă la tigaie, Lângă să ai murături şi un vin aspru sec şi roşu.


Omletă în patru culori.

Ai nevoie să iei o tigaie în care să faci din beţe de frigăruie o cruce care împarte tigaia în patru sferturi.
Şi acum bate un ou cu sare piper şi boia ca să dea roşu, două albuşuri bate-le numai cu sare şi piper alb, două gălbenuşuri subţiază-le cu o lingură de lapte, adaugă un pic de şofran şi ai culoarea galbenă, iar încă un ou să îl baţi cu pătrunjel mult tocat spre a se face verde. Şi toarnă fiecare compoziţie în sfertul ei de tigaie şi când începe omleta să se închege, scoate beţele afară şi scutură tigaia să se îmbine bucăţile-sfert şi să se lipească. Trebuie să ai grijă când scoţi omleta din tigaie ca să nu sfărâmi bunătate de lucrătură. Lângă ea, nişte felii de pâine albă, şi un pahar de bere amăruie.

Omletă spaniolească

Curăţă un cartof taie-l feliuţe fine de tot, ca pentru chips-uri (cel mai bine e să foloseşti  feliatorul de la răzătoare) şi prăjeşte-l pe jumătate în ulei adânc. Stoarce bine de ulei feliile într-o sită şi când s-au răcit puţin, amestecă-le cu patru ouă bătute cu patru linguri de lapte , patru linguri de smântână, sare şi pier. Pune compoziţia într-o tigaie încinsă cu foarte puţin ulei şi când s-a prăjit pe fund închegându-se, întoarce omleta ajutându-te de o farfurie (răstoarnă pe o farfurie lată omleta ca să vină cu partea rumenă în sus, apoi fă-o să lunece din nou în tigaie, fără să se rupă. Prăjeşte bine şi pe cealaltă parte, apoi serveşte-o tăiată în felii ca pizza, cu sos de chilli alături, sos de roşii, ketchup ori alt sos picant. Plăcinta asta spaniolească se mănâncă de obicei rece la micul dejun de vară, însoţită de rachiuri tari, ori fierbinte seara cu un coctail de vin cu fructe şi sucuri acidulate numit Sangria.

Turn de omlete

Fă mai multe omlete, fiecare din două ouă, adăugând câte două linguri de lapte, o linguriţă de unt, sare şi piper.
Aşează prima omletă în farfurie, deasupra presară ceapă verde mărunţită, frecată cu sare şi  piper, aşează încă o omletă deasupra, pe ea presară caşcaval ras, încă o omletă peste, pe care să pui felii de cârnat prăjit şi solzişori de jambon afumat, încă o omletă şi peste ea aşează felii subţiri de roşie stropită cu sare, piper şi cimbru, iar ultima omletă din vârf să o faci numai din albuşuri. Presar-o cu seminţe de susan prăjite uşor în tigăiţă, boia de ardei ca să facă bobiţe roşii şi înfige în mijloc un băţ de frigăruie.
Bine înţeles fantezia ta te va îndemna să faci felurite combinaţii interesante (ciupercuţe, ardei, felii de vintete prăjite, parmezan, Să ai alături ketchup şi un sos de muştar făcut din muştar dulce, o lingură de vin alb sec, un gălbenuş de ou crud, trei linguri de ulei de măsline şi o lingură de boabe de muştar sparte uşurel în mojar. Cu pâine şi un vin alb demisec e cea mai potrivită gustare de la amiază.

Ouă la pahar

Ia 4 pahare de sticlă groasă de 100 de mililitri, unge-le pe interior cu unt, presară uniform verdeaţă în pahare, sparge în fiecare pahar câte un ou, presară sare şi piper, rade puţin caşcaval şi desupra aşază drept capac o felie de roşie.
Aşază paharele într-o cratiţă umplută pe jumătate cu apă şi dă-i cratiţa la cuptorul încălzit la 200 de grade pentru un sfert de ceas.
Serveşte fierbinte cu ketchup şi pâine prăjită.

Cuiburi de ouă

o mămăligă vârtoasă din trei ceşti de apă, una de mălai grisat, un praf de sare, unul de piper, puţină boia şi trei linguri de ulei.
Mămăliga trebuie frământată până nu se mai prinde de ceaun. Las-o să se răcească, apoi formează cu mâinile unse cu ulei bile de mărimea unui pumn şi fă în mijloc o adâncitură încăpătoare,
Aşază cuiburile într-o tavă unsă cu unt, în fiecare pune feliuţe de cârnat afumat, brânză tăiată cubuleţe şi sparge la final un ou. Presară verdeaţă, sare şi piper şi dă-i tava la cuptor la 200 de grade pentru un sfert de ceas.
Fiecare cuib vine aşezat în farfurie pe un strat de smântână groasă ornată cu boia de ardei dulce şi pătrunjel tocat.

Maioneză crudă

Freacă într-un castron trei gălbenuşuri de ou cu un praf de sare şi o linguriţă de apă rece, adăugând prin picurare jumătate de litru de ulei. Ai grijă, nu schimba sensul rotaţiei lingurii de lemn cu care învârţi în castron şi nici nu picura ulei prea mult ca să nu se taie maioneza. Dacă se taie, picură câţiva stropi de apă rece şi redu cantitatea de ulei adăugat. La final poţi adăuga pentru gust muştar, zeamă de lămâie, oţet de mere, verdeaţă tocată, capere tocate etc.

Maioneză semi- crudă

Două gălbenuşuri crude, unul fiert, se amestecă într-un castron cu un praf de sare, o linguriţă de muştar, zeama de la o lămâie. Aceeaşi procedură ca la maioneza crudă.


Reţeta de sos Olandez

Freacă un pachet de unt cu lingura de lemn şi frământă-l ca să scoţi tot zerul din el, apoi pune-l într-o soteuză şi încălzeşte-l să se facă lichid.
Într-o crăticioară pusă pe bain –marie (adică într-o altă cratiţă în care clocoteşte apă)  pune şase gălbenuşuri pe care le-ai frecat cu un praf de sare şi o lingură de apă rece de la gheaţă. Ouăle au tendinţa la căldură să se coaguleze iar tu trebuie să amesteci mereu, în acelaşi sens, şi să torni untul topit în firişor subţire. De fapt faci o maioneză la cald pe care trebuie să o priveghezi să nu se taie.
Dacă dă cel mai mic semn, adaugă repede o lingură de apă rece şi mestecă luând vasul de pe bain-marie.
În momentul în care se încorporează tot untul (să nu îţi scape şi zerul care mai rămâne pe fundul crăticioare) tragi crăticioara de pe foc, o mai mesteci până se temperează şi la final presară deasupra aşchii de unt care se va topi şi va face o pojghiţă protectoare. Acest sos este bun la toate şi poate servi la diverse combinaţii.

Alt sos de ouă

Fierbe 4 ouă şi dă-le prin sită deasă ca să se facă fărâme mai mici decât gămălia chibritului. Peste ele să torni maioneză rece făcută din 2 gălbenuşuri crude, unul fiert şi 200 ml. de ulei. Adaugă nişte tarhon scos din oţet şi tăiat mărunt, o linguriţă de capere tocate la cuţit şi stoarse de zeamă, sare, piper, un strop de muştar şi un strop de zeamă de lămâie.
Este sosul de bază.
Dacă vrei să îl dai garnie la peşte cu carnea albă, adaugă câteva fileuri de anşoa pasate.
Pentru rasoluri de vită înlocuieşte tarhonul cu pătrunjel verde iar în loc de capere, pune hrean ras, proaspăt.
Pentru legume natur, înlocuieşte tarhonul cu mărar tocat fin şi adaugă unt înfierbântat.
Pentru carnea de pui, scoate tarhonul, caperele, pune nucuşoară rasă, un strop de oţet de mere şi o mână întreagă de stafide opărite cu vin alb şi bine stoarse.

Ouă umplute pentru mese festive

Fierbe douăsprezece ouă, şi pune-le curăţate să stea la rece în frigider.
Taie-le în jumătăţi longitudinal şi scoate gălbenuşurile.
Şi acum trei umpluturi:
- patru gălbenuşuri, 100g. pateu de ficat de pui, un sfert de legătură de verdeaţă tocată, o lingură de unt. Se freacă spumă şi se umplu 8 jumătăţi de ou.
- patru gălbenuşuri, 100 g. caşcaval ras pe răzătoarea fină, sare, piper, boia din belşug şi bucăţele minuscule de ardei iute roşu tocat. Bine omogenizat, serveşte la umplerea altor 8 jumătăţi de ou.
- patru gălbenuşuri , un fileu de macrou afumat, sare, piper, frunzuliţe de rozmarin proaspăt tocate mărunt, se freacă cu adaos de ulei picurat. Umpleţi ultimele jumătăţi de ou cu această compoziţie.
Pe un platou încăpător închipuiţ o pajişte de salată verde tăiată fideluţă, aşezaţi ouăle alternându-le, iar printre ele presăraţi mai multe sorturi de măsline, felii de ridichi de lună,  bastonaşe de ardei graş şi gogoşar. Alături să aveţi maioneză, sos olandez şi sosul de ouă. Bere cât încape şi crutoane de pâine la acest aperitiv deschizător de poftă.

Ouă de prepeliţă în sos de smântână

Socoteşte cam cinci ouă la o porţie de om zdravăn. Fierbe ouăle şi curăţă-le de coajă (off! Ce migăloasă treabă). Pune-le în congelator să se facă beton şi prepară sosul de smântână. Să înfierbânţi trei linguri de ulei de măsline într-o crăticioară, toarnă jumătate de litru de smântână dulce , dă-i sare şi piper, şi tornă-l fierbinte peste ouăle îngheţate pe care le-ai aşezat în cupe de şampanie. Ornează cu crutoane de pâine prăjite în ulei de măsline, pătrunjel verde şi câte un fileu de anşoa. Contrastul dintre rece şi fierbinte e odihnitor şi amuzant. Vezi să ai la îndemână vin spumant ori un vermut alb ca să fie de udătură.

Ochiuri de ou poşate

Într-o oală încăpătoare pune să fiarbă 1 litru de apă cu cinci linguri de oţet. Şi când începe să clocotească apa uşurel  sparge pe rând câte un ou să se închege şi ai grijă cu o paletă cu găuri să aduni albuşul în jurul gălbenuşului ca să îţi iasă un gogoloi frumos. Şi cam trei minute să fierbi fiecare ou, apoi scoate-l pe o sită să se scurgă.
Şi fiecare ou vine pus pe o felie de pâine prăjită unsă cu unt şi presărată cu ceapă verde tocată fin, desupra aşază feliuţe de afumătură prăjită la tigaie să se facă uşor crocantă şi mai toarnă peste, sos de ouă. Lângă, să ai nişte salată de crudităţi şi un pahar de vin negru aspru şi greu. Oh,oh!

Ouă fierte în pijama

Fierbe 6 ouă tari şi lasă- le decojite să se răcească bine în frigider, ca să fie tari.
Străpunge fiecare ou cu o frigăruie de grătar şi tăvăleşte-l prin făină albă amestecată cu sare şi piper, apoi prin ou bătut amestecat cu puţin iaurt, iar la urmă prin pesmet. Prăjeşte-l ţinându-l de frigăruie şi rotindu-l, în baie de ulei adânc, extrem de fierbinte. Apoi lasă fiecare ou să se odihnească pe şerveţel de hârtie şi să îşi scurgă uleiul surplus. Reia procedura o dată şi încă o dată şi încă o dată, până te plictiseşti.
Acum ia ouăle răcite uşor, taie-le în două şi aşează-le pe un pat de salată verde fâşii, asezonată cu sare, piper, suc de lămâie şi ulei de măsline. Presară jur împrejur nuci prăjite lejer în cuptor şi sfărâmate cu sucitorul de tăiţei, sămburi de pistazzia săraţi, seminţe de doveleac şi arahide prăjite date prin boia . Mai adugă un pumn de măsline dezosate, firişoare de creson şi serveşte la masă alături de un sos olandez şi pâine cu cereale. Aici bună este o bere rece din sortul acela numit Hefe, adică bogată în drojdie, ori un vermut italienesc făcut şpriţ cu Fanta.

Ouă fierte  în fulgarin

Fierbe şase ouă să fie tari şi curăţate de coajă, lasă-le în frigider să se facă tari.
Apoi să înveleşti fiecare ou într-o felie subţire de costiţă afumată, fixează montajul cu o scobitoare, şi aşezate într-o tavă, pune ouăle unse cu unt şi presărate cu sare şi piper să se coacă zece minute la cuptor.
Iar ouăle aceste cu fulgarin de costiţă, serveşte-le aşezate pe salată de cartofi, ori pe spanac făcut cu smântână. Şi dacă e iarnă, să ai murături însoţitoare şi vin fiert cu scorţişoară, dacă e vară, o salată de castraveţi cu iaurt şi un şpriţ alb cu borviz rece.

Ouă fierte în palton

Să fierbi 10 ouă, să le cureţi şi să le pui la răcit în frigider. Apoi să iei pastă de mititei (un mic pentru fiecare ou) şi să înveleşti pe rând cu ea fiecare ou, după ce l-ai pudrat cu sare şi piper şi l-ai tăvălit prin făină albă. Vezi ca stratul de pastă de mici să fie uniform şi să încerci să păstrezi forma oului, fiindcă ochiul mănâncă înaintea gurii !
Iar aceste ouă să le prăjeşti în ulei adânc la foc iute, apoi să le laşi să se scurgă de ulei pe o sită.
Şi ouăle întregi le aşezi pe un pat de salată a la rousse, făcută din legume fierte şi legume crude, amestecate cu maioneză şi cu puţină smântână.
Să ai la îndemână muştar pentru cei doritori iar înainte să le dai să bea o votcă de la gheaţă, ca în Siberia.

Ouă fierte în covertură

Fierbe 6 ouă şi lasă-le curăţate în frigider să se întărească.
Într-un vas de Jena uns cu unt din belşug, pune un strat de un deget de sos bechamel, aşază ouăle fierte cu spaţii între ele, pune deasupra felii de şuncă afumată, şi toarnă încă un strat de sos bechamel amestecat cu smântână şi pătrunjel tocat fin, presară cu parmezan ras, aşchii subţirele de unt şi dă-i la cuptor o jumătate de ceas la 180 de grade.
Scoate porţii pe farfurie cu paleta, mai presară pătrunjel verde, lângă, aşează castraveţi muraţi şi gogoşari marinaţi, însoţeşte cu pâine proaspătă şi un vin roze fructat.

Ouă fierte în plapumă

Fierbe un kilogram de cartofi, curăţă-i de coajă şi taie-i felii groase de un deget.
Aşază un rând de felii de cartof într-o tavă unsă cu unt, peste ele pune şase ouă fierte şi tăiate în felii. Presară sare, piper, cimbru uscat şi acoperă cu restul de cartofi. Desupra să aşezi rondele de cârnat afumat şi să îngropi toată tava într-un sos de sufleu făcut din jumătate de litru de smântână bătută cu şase gălbenuşuri de ou, sare, piper şi un strop de coniac de cel bun. Tavă să meargă în cuptor jumătate de ceas la 180 de grade iar apoi să o laşi să se odinească puţin şi să se întărească plapuma.
Taie pătrate cu paleta, aşază-le în farfurie şi stropeşte dimprejur cu sos de roşii fierbinte. Lângă fă o salată din rondele de praz muiate în ulei, stropite cu sare, piper şi zeamă de lămâie. Iar băutură te las pe tin să îţi închipui.

Ouă pitite în părădaisă

Alege roşii mari, sănătoase taie-le capacul, scobeşte miezul şi lasă-le la scurs pe o tavă cu gura în jos. Pentru fiecare roşie bate un ou cu sare, piper, o lingură de caşcaval ras şi o linguriţă de unt topit, iar umplutura asta, aşeaz-o în roşie, pune roşiile umplute într-un vas de Jena cu capac, în care ai turnat o lingură de vin sec alb şi dă vasul în cuptor la 200de grade timp de 20 de minute. Serveşte roşiile presărate cu pătrunjel verde şi însoţite de bucheţele de conopidă pe care le-ai fiert în apă cu sare, iar apoi le-ai stropit cu ulei, sare, piper şi zeamă de lămâie. Şi bea lângă un coctail făcut din suc de roşii (că tot ţi-a rămas pulpa scobită) cu ţelină rasă , sare, piper şi doar un strop de votcă.


Salată nemţească de ouă

Fierbe zece ouă, curăţă-le de coajă şi taie-le în sferturi.
Amestecă-le într-un castron încăpător cu două sute de grame de şuncă de Praga tăiată fideluţă, o sută de grame de măsline negre dezosate, o căpăţână de salată verde ruptă mărunt în mâini, asezonează cu sare şi piper, iar deasupra toarnă maioneză, dar nu prea multă ci doar să dea luciu şi să lege puţin. Serveşte cu felii de pâine prăjită iar lângă bea bere rece.

Salată de ouă cu sardele

Fierbe 6 ouă, curăţă-le de coajă şi lasă-le în frigider să se întărească.
Rade o ceapă pe răzătoarea mare, amestec-o cu o cutie de sardele în ulei, aşază compoziţia pe un platou peste frunze de salată verde şi praz tăiat fâşii, desupra pune felii de ou, ornează cu maioneză amestecată cu puţin hrean ras şi presară cu pătrunjel verde.


Chifle umplute cu ouă

Fierbe 4 ouă tari răceşte-le şi apoi transformă-le în piure cu blenderul, adăugând puţin ulei de măsline. Taie în cubuleţe fine o bucată zdravănă de jambon curăţat de orice urmă de grăsime, câţiva castraveciori acri, adaugă pasta de ou şi potriveşte-i gustul din sare şi piper.
Scobeşte 4 chifle frumoase, tăiate cu capac la partea superioară, umple-le cu compoziţia de ou şi dă-le cinci minute la cuptor la foc iute ca să devină uşor crocante.
Se mănâncă fierbinţi, însoţite de o cană de ceai la micul dejun, ori ca gustare între mese alături de o salată de crudităţi.


Supă de ouă cu ceapă

Căleşte într-o oală cu puţin ulei, patru cepe tăiate solzişori, o legătură de pătrunjel şi una de ţelină. Când ceapa devine sticloasă, adaugă o lingură cu vârf de făină, amestecă uşor să se rumenească şi stinge călitura cu trei litri de apă. Asezonează cu sare, piper, boia de ardei şi clocoteşte amestecând încontinuu, până dispare gustul de amidon al făinii. Toarnă două linguri de oţet de mere apoi sparge pe rând şase ouă, cu grijă ca să rămână întregi şi cu o paletă adună albuşul împrejurul gălbenuşului.
Într-o farfurie adâncă aşază o felie de pâine rumenită în unt, toarnă peste ea zeama fierbite şi deasupra un ou fiert. Ornează cu pătrunjel tocat şi boia de ardei.

Supă de ouă cu chimion.

Prăjeşte lejer într-o tigăiţă trei linguri de chimion amestecând cu lingură de lemn, pentru a stârni uleiurile din seminţe şi a amplifica aroma. Toarnă peste chimionul prăjit o sută de grame de ulei şi când uleiul începe să sfârâie, trece-l printr-o strecurătoare de ceai şi pune-l într-o oală. În acest ulei căleşte o ceapă tăiată mărunt, doi morcovi şi o rădăcină de pătrunjel tăiate cubuleţe, un păstârnac şi un sfert de ţelină rase. Căleşte să se rumenească uşor, stinge cu trei litri de supă de oase  de vită ori de pasăre (spinări, gheare, tacâmuri) şi fierbe un sfert de ceas. Adaugă pe rând şase ouă, cu grijă ca să rămână întregi şi cu o paletă adună albuşul împrejurul gălbenuşului.
Se serveşte cu crutoane de pâine şi verdeaţă.

Supă de ouă cu roşii

Dă-i pe răzătoare două kilgrame de roşii, amestecă-le cu  cinci linguri de ulei, sare, piper măcinat, cimbru uscat şi două foi de dafin sfărâmate. Pune compoziţia într-o oală să se călească uşor, apoi stinge călitura cu o sticlă de vin spumant cu aromă de piersică şi doi litri de apă. Lasă să clocotească o jumătate de ceas spumuind şi amestecând din când în când. Atenţie ! Supa asta are tendinţa să dea pe dinafară aşa că folosiţi o oală încăpătoare şi fiţi cu ochii pe ea!!!
Strecoară supa prin sita fină, drege-o cu oţet de mere, zahăr şi coajă de lămâie rasă, pune-o din nou la fiert adăugând făşiuţe de ardei roşu ori gogoşar (nu prea mult) arpagic curăţat ori rondele de praz (din belşug) iar când legumele sunt moi, adugaţi pe rând 6 ouă cu grijă ca să rămână întregi şi cu o paletă adună albuşul împrejurul gălbenuşului.
Se serveşte cu adaos de smântână în farfurie, crutoane şi alături cu ceapă verde frecată cu sare şi piper.

Ouă împărăteşti

Fierbe câte ouă ai necesar socotind câte un ou de musafir.
Lasă-le curăţate de coajă să se întărească în frigider, apoi înarmează-te cu răbdare.
Mai întâi să tai la fiecare ou fundul cu un cuţit subţire şi bine ascuţit, în aşa fel ca oul să poată sta în picioare.
Apoi taie-i vârful cam la o două treimi din înălţimea lui, în aşa fel încât trei sfert din gălbenuş să rămână în postament iar un sfert în capac. Cu grijă şi cu o chiuretă de bucătărie scoate gălbenuşurile fără să degradezi oul.
Gălbenuşurile le dai pe o răzătoare, le amesteci cu nuci pisate, sâmburi de migdală prăjiţi uşor la tigăiţă şi seminţe decorticate de dovleac la fel prăjite, cu sare şi piper. Din ele vei confecţiona, folosindu-ţi fantezia, postamentul pentru ouă, pe un platou decorat cu frunze de salată înmuiate în ulei cu suc de lămâie sare şi piper, floricele din tulpini de praz, înmuiate în ulei de susan şi tăvălite prin fulgi de ardei, trandafiri din ridichi roşii, ornamente din ridichie albă şi felii de lămâie. Ouăle se umplu cu icre roşii şi negre, folosind următorul artificiu: introduceţi o foaie de dafin în scobitura oului pentru al separa în două în aşa fel încât să obţineţi două buzunăraşe. Umpleţi un buzunăraş cu icre roşii, iar celălalt cu icre negre. Aşezaţi ouăle pe platoul de servire, cu căpăcelul lâgă, în care aţi presărat  feliuţe de măsline negre, vezi şi roşii, presăraţi cuburi de gheaţă peintre ele şi serviţi alături de votcă de la gheaţă.


Niciun comentariu: