7.11.2017

Prigat de corcoduşe

Dac-a i fost la furat peste gard prin vecini precum Uica şi ţi-ai agonisit aşa o coşniţă de zece kile de corcoduşe împarfumate, apăi am să te învăţ cum să transformi mireasma lor modestă într-o beutură de vară, răcoroasă şi plină de vitamine şi calciu.
Nepricepându- mă eu la etimologi, palaloghie şi alte alea lingvstice am numit-o după sticlele alea de le tot cară în coşniţe de la hipermarket cucoanele cu pălărie :
 PRIGAT DE CORCODUŞE.
Şi îmi fac în fiecare vară duzini de sticle din acestea şi iaca- tă vă dau şi vouă reţeta ca să vă răcoriţi în serile tulburi cu zăduf şi lună plină.

Pui zece kile de corcoduşe măsurate aproximativ, într-o oală pântecoasă, torni deasupra trei litri de apă, un sfet de baton de scorţişoară şi cinci cuişoare, pui capac pe oală şi o laşi să fiarbă la foc iute, un ceas.
O să vezi că corcoduşele (nu contează ce culoare au, numai să fie coapte şi bine spălate înainte) se mecesc şi se fac o pastă tulbure, pe care o laşi până seara să se răcească, apoi când o mesteci cul linguroiul de lemn, o să vezi că sâmburii se aleg şi cad la fund, aşa că alege numai pasta cu un polonic şi pune-o într- altă oală. La ultimele ture, când încep să apară sâmburii, dă-i totul prin strecurătoarea de tăiţei astfel încât oasele corcoduşelor să rămână albe şi singurele în strecător.
Urmează acum să bagi blenderul vertical în oală, mai adăugând jumătate de litru de suc stors din portocale, coaja de la două lămâi rase şi să blenderuieşti până te mulţumeşte rezultatul.
Şi să pui oala la fiet din nou pe foc, mai adăugând trei litri de apă clocotită, două kilograme de zahăr şi amestecând încontinuu, să ai răbdare până tot zahărul se topeşte şi se încorporează.
Mai potriveşte-ţi băutura din lichid în astfel chip să semene cu un nectar groşcior dar suficient de fluid, toarn- o fierbinte în sticle, pune la fiecare sticlă câte o jumătate de aspirină, aşează dop şi gata, la răcoare şi întuneric cu ele.
Iar în frigider să ai un loc anume unde să ţii câteva sticloanţe la rece ca să bei înfumurat ce eşti, că nu mai trebuie să te duci la hipermarchet.
Mâine, dacă vii din nou la mine pe blog, o să te învăţ cum să faci din corcoduşe şi un ketchup mai valabil decât cel din sticlele pântecoase de la magazin, mult mai hrănitor şi mai sănătos că ştiu că îţi plac friptanele şi ai nevoie de sos rafinat lângă ele

Niciun comentariu: